Turkije economische groei 4% in 2013

De Turkse economie zal in 2013 groeien met minstens 4%. Dat heeft de Turkse centrale bank dinsdag bekendgemaakt.

De eerste 9 maanden van 2012 kende het land een economische groei van 2,6%. Dat is lager dan de schatting van 3,2%.

De afgelopen jaren is de Turkse economie sterk gegroeid. In 2010 had het land een recordgroei van 8,9%, en 8,5% in 2011. In 2013 verwacht Turkije een groei van 4%, gevolgd met 5% in 2014 en 2015.

‘Nederland laat 4 miljard aan export liggen’ – De Turkse economie streeft ons voorbij


president turkijeKoningin Beatrix ontvangt in april bij het Koninklijk Paleis op de Dam de Turkse president Abdullah GŁl. ING meldt in het kader van diens staatsbezoek dat Nederlandse ondernemers de komende vier jaar ruim 4 miljard aan kansen laten liggen in de handel met Turkije.

Maar Nederland haalt volgens een rapport van ING de komende vier jaar waarschijnlijk lang niet alles uit die relaties. Dat komt doordat Nederlandse ondernemers geen goed beeld hebben van Turkije. Ze denken vaak onterecht dat het een lastig land is om zaken mee te doen. Maar Turkije heeft op dat vlak volgens ING de afgelopen tien jaar juist erg veel vooruitgang geboekt.

Turkije is dan ook de snelst groeiende economie van Europa. 

“Economen wagen zich niet aan een exacte datum, maar dŠt het gaat gebeuren is onafwendbaar. Volgens prognoses van het Internationaal Monetair Fonds zal de Turkse economie ergens volgend jaar groter worden dan de Nederlandse.”

En Garschagen vervolgt:

“Waar de Turkse economie in het verleden als gevaar werd gezien bij mogelijke toetreding tot de EU (moeten we zoveel armoede in huis halen?) zijn de rollen nu omgedraaid. De Turkse industrie vormt een bedreiging voor de Europese werkgelegenheid. En terwijl de Turkse overheidsfinanciŽn keurig op orde zijn, worstelt Nederland met bezuinigingen en hervormingen die nodig zijn om volgend jaar aan de begrotingsregels te voldoen.”

‘Turkije trekt investeerders aan die Europa vrezen’

Ook NRC-correspondent in Turkije, Bram Vermeulen, schrijft vandaag over de verschillende ontwikkelingen in Nederland en Turkije, die het wat krampachtige wantrouwen van Nederland tonen en het juist snel groeiende economische zelfvertrouwen van de Turken. Vermeulen schrijft:

“Daar, op de grens tussen Turkije en de Europese Unie, dacht ik aan de verschillen tussen Nederland en Turkije, die nu hun 400 jaar oude diplomatieke betrekkingen met elkaar vieren. Nederland kruipt steeds dieper in zijn grot om te schuilen voor de gevolgen van globalisering, migratie en economische crisis. Zuinigheid is het nieuwe elan. Turkije, sinds de val van het Ottomaanse Rijk diep in zichzelf gekeerd, heeft de luiken voor de wereld wagenwijd opengezet. De regering droomt hardop en plant het ene megalomane project na het andere. Een kanaal dat parallel aan de Bosporus de Zwarte Zee met de Zee van Marmara verbindt, een derde brug over die Bosporus, hogesnelheidstreinen, extra satellietsteden rond Istanbul, Ankara, Diyarbakir. Het kan niet op. Het geld mag rollen. Zuinigheid? Niet hier. Ook dit zijn geen gescheiden ontwikkelingen, dit zijn communicerende vaten. Turkije trekt de investeerders aan die Europa vrezen. De Turkse economie groeide afgelopen jaar met meer dan 8 procent. Europa zit in een recessie.”

GŁl heeft vandaag ontmoeting met Nederlandse ťn Turkse bedrijfsleven

Na de ontvangst door koningin Beatrix, een kranslegging bij het Nationaal Monument op de Dam en de opening van een tentoonstelling in het Amsterdam Museum zal GŁl vanmiddag een ontmoeting hebben met het Nederlandse en Turkse bedrijfsleven.

Wellicht dat daar het ING-rapport en eventuele oplossingen voor het Nederlandse wantrouwen jegens potentiŽle Turkse handelspartners zullen worden besproken. De groeiende Turkse economie biedt Nederlandse producenten veel extra exportkansen. En een groei van de export is nodig om Nederland uit zijn economische dip te halen. Bron: NRC 

Alleen nog tijd over voor haar twee kinderen
Veel ruimte voor eigen activiteiten buiten haar werk heeft Pinar Abay niet meer. Sinds zij aan de slag is als ceo van de Turkse tak van ING in Istanboel legt zij haar ziel en zaligheid in de professionalisering en versteviging van de belangen van het financiŽle concern in de snelgroeiende zakelijke en retailmarkt in Turkije.

Pinar Abay ceo ING IstanbulHoeveel dagen zij in de week werkt, zegt de Turkse niet. ‘Ik ben altijd met ING bezig. Als ik thuis ben, heb ik ook altijd mijn telefoon aan voor wanneer iemand mij nodig heeft.’ De spaarzame momenten die er overblijven, besteedt ze aan haar gezin. ‘Zo gaat dat als je jonge kinderen hebt.’ Ze heeft samen met haar Turkse man twee kinderen, een zoon van achttien maanden en een dochter van zes jaar. ‘Er is altijd wel weer een kinderfeestje waar je moet zijn.’

Abay, 36 jaar oud, is sinds oktober vorig jaar ceo van ING in Turkije. Ze loste Wilfred Nagel af, die naar Amsterdam terugkeerde en opgenomen werd in de raad van bestuur van ING Groep.

In de eerste zes maanden in haar nieuwe baan heeft Abay indruk gemaakt op haar collega’s in de hiŽrarchie van de bank. Ze valt op door haar energieke aanpak, door haar neiging alles te willen beheersen en door haar professionaliteit, zo blijkt uit een rondgang langs ING’ers uit Nederland en Turkije. Die bankiers waren dinsdag in de Passenger Terminal Amsterdam aan het IJ in Amsterdam samengekomen om met Turkse en Nederlandse ondernemers, ambtenaren en politici het vierhonderdjarig bestaan van de betrekkingen tussen beide landen te vieren.

‘Ze is briljant’, zegt John McCarthy, voorzitter van het bestuur van ING in Turkije. McCarthy is een Ier die na een studie in de VS buitenlandse financiŽle instellingen in Turkije een netwerk hielp opbouwen, waaronder ING in het begin van de jaren negentig.

‘Ze is jong en heeft een gezin met kleine kinderen en een man die als consultant voor Oliver Wyman ook een drukke baan heeft. Met haar 36 jaar brengt ze ongelofelijk veel ervaring, betrokkenheid en deskundigheid in. Ze stroopt zelf de universiteiten af op zoek naar personeel. Pinar valt overal op. In de Turkse bankenwereld omdat zij de enige vrouw is die een bank leidt, maar vooral in onze eigen organisatie: twee weken geleden bij een congres in Brussel met de tweehonderd belangrijkste managers van ING bleek iedereen diep onder de indruk van haar.’

Abay zegt dat de zeven jaar die zij in de Verenigde Staten heeft doorgebracht, van groot belang waren. ‘Ik kwam er in aanraking met mensen uit allerlei culturen met enorme ambities. Ik zag toen dat ik zelf ook veel meer kon, voor mijzelf maar ook voor Turkije. Tegelijkertijd heb ik in de jaren dat ik er consultant was, veel organisaties gezien, met uiteenlopende managementstijlen. Ik zag wat er fout liep en wat er goed ging en ik heb van die cases veel geleerd. Ik weet wat ik wel en niet moet doen. Het is net als bij een dokter die patiŽnten met uiteenlopende klachten ontvangt.’

Abay is geboren in de stad Kayseri in Centraal-AnatoliŽ, net als president Abdullah GŁl, die dinsdag eregast was op het ING-zakenfeestje. Na haar academische opleiding tot econoom in Ankara toog zij in 1999 naar de Amerikaanse westkust. ‘De internetboom trok me’, zegt ze. In Palo Alto ging Abay als consultant werken voor McKinsey. Na een paar jaar vertrok zij naar Boston om aan Harvard verder te studeren. Nadat ze ook die studie had afgerond, ging zij in New York, ‘het centrum van de internationale financiŽle dienstverlening’, weer voor McKinsey werken. Ze leerde er hoe banken werken en hoe die hun producten aan de man brengen.

McKinsey vroeg haar in 2005 of zij hoofd van de consultancytak voor de financiŽle dienstverlening in Turkije wilde worden. Daar kwam zij ook voor het eerst in aanraking met de Turkse dochter van ING. Op kerstavond 2007 nam ING de Turkse bank Oyak over, een van de grootste overnames die het concern ooit had gedaan. ‘Ze was de leider van het team van McKinsey dat de overname begeleidde, vertelt McCarthy. ‘Toen Wilfred Nagel vorig jaar vertrok en een vacature achterliet, wisten we haar snel te vinden. We zijn dolblij met haar. Hoewel ze zelf niet eerder bankier was, weet ze alles van Turkse banken.’

Pinar Abay: ‘In de VS zag ik dat ik meer kon.’

Focus op internet

ING heeft zo’n 360 kantoren in Turkije, waarvan Abay er intussen 200 zelf heeft bezocht. Op de loonlijst prijken dit jaar 5300 namen. Het bedrijf richt zich vooral op het exporterende bedrijfsleven en sparende particulieren. Internet speelt daarbij een grote rol. Logisch, vindt McCarthy, want 60% van de bevolking is jonger dan 30 jaar.

Luchthaven Gazipasa opent haar deuren

Nederlandse charters vliegen op Gazipasa, de nieuwe luchthaven bij Alanya ook in 2012

Sinds april 2011 is het zover, de directe vluchten van Amsterdam naar Gazipasa airport, bij Alanya gaan van start.

De vlucht wordt op woensdag vanaf Schiphol uitgevoerd

Bezoekers van de regio Alanya waren voorheen aangewezen op de grote luchthaven nabij de stad Antalya, in 2010 nog goed voor 22 miljoen passagiers.

Tot op heden is het mogelijk om vanuit Europa op Istanbul te vliegen en van daaruit naar Gazipasa.
Sinds 2010 is het mogelijk om de 2 keer per week vlucht te boeken vanaf Istanbul naar Gazipasa. Vanaf Gazipasa is Alanya in slechts een half uur bereikbaar.

Antalya Gazipaşa Airport, zoals de luchthaven officieel heet, beschikt over ťťn start- en landingsbaan met een lengte van 1825 meter.

Antalya Gazipaşa Airport werd in 1999 voltooid. Het duurde echter tot 2010 voordat het vliegveld officieel in gebruik werd genomen. Pas enkele jaren geleden werd de Turkse luchthavenonderneming TAV als exploitant aangewezen. Uiteindelijk startte BoraJet in augustus een eerste binnenlandse lijndienst.

Gazipasa wordt geexploiteerd door TAV. Dit bedrijf exploiteert ook Istanbul airport.

 • Vanaf 250 euro voor een retourticket:
 • 4 x per week op dinsdag, woensdag, vrijdag en zaterdag.

  Ook zijn er vluchten vanaf Brussel mogelijk, bespaar nu met tijd en geld op de transfers

 • Per email sturen we u de reis en verblijf mogelijkheden. • villa

  Onzekerheid kans/bedreiging

  Onze overzichtelijke brochure, per email en post. mMomenteel hebben we 120 woningen in verkoop en 600 appartementen aan de Turkse zuidkust.

  Brochure pakket per email en post Ľ

 • woning

  Nieuwbouw project

  nieuwbouw projectOnroerend goed in Turkije rendeert door verhuur en waardestijging.

  Meer informatie Ľ