Sinds 2005 onderhandelt Turkije met de Europese Unie over toetreding tot de EU. 

Het zal ons niet verbazen als uiteindelijk Turkije zal kiezen om geen lid te worden, immers Turkije groeit als enige land van de EU met 7 % economische groei per jaar.

De EU opent deur voor Turkije en KroatiŽ  
LUXEMBURG - De Europese Unie is in de nacht van maandag op dinsdag begonnen met de onderhandelingen over de toetreding van Turkije en KroatiŽ. De EU en Turkije werden het maandag op het allerlaatste moment eens over de opening van de onderhandelingen, die eerder op de dag zou plaatsvinden.
De Britse minister van Buitenlandse Zaken Straw, huidig EU-voorzitter, ontving zijn Turkse collega GŁl na middernacht met een omhelzing in Luxemburg. Aan het begin van een formele ceremonie sprak Straw van een " werkelijk historische dag". Hij drong er bij Turkije op aan om de vele hervormingen die nodig zijn op het terrein van onder meer justitie en mensenrechten door te voeren.

De 25 lidstaten werden het pas aan het eind van de middag eens over de tekst over de methode van onderhandelen. De Britse minister van Buitenlandse Zaken Bot Jack Straw zag ook "geen beletsel" meer om ook de onderhandelingen te beginnen met KroatiŽ, dat maandag het belangrijkste obstakel slechtte.

Oostenrijk bleef tot het laatste moment weigeren akkoord te gaan met de tekst die het raamwerk voor de onderhandelingen met Turkije vormt. Volgens het land moest daarin veel duidelijker worden opgenomen dat een volwaardig EU-lidmaatschap niet de uitkomst van de gesprekken hoefde te zijn. Voor Ankara was dat echter onbespreekbaar.

Straw voerde herhaaldelijk "harde en moeilijke" gesprekken met zijn Oostenrijkse ambtgenoot Ursula Plassnik. 's Ochtends waarschuwde Straw dat de EU "aan de rand van de afgrond" stond. "Als we de juiste weg kiezen, bereiken we de zonnige weiden. Als we de verkeerde kant opgaan, kan dat rampzalig zijn voor de Europese Unie."

Oostenrijk stond alleen met zijn dreigement een veto over de onderhandelingen uit te spreken. De overige 24 lidstaten pleitten voor een begin met de gesprekken met Ankara. Oostenrijk claimde echter ook te spreken namens de Europeanen die de Turkse toetreding niet zien zitten. Dat aantal zou volgens een onderzoek van het Oostenrijkse persbureau APA 54 procent van de EU-inwoners zijn.

Oostenrijk ging aan het einde van de middag echter overstag. Het land heeft daarbij volgens de Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken Bot " veel moeten inslikken" van de eisen die het had. Alleen op het punt van de "opnamecapaciteit" van de EU zijn "enkele preciseringen gedaan".

Cyprus, dat door Turkije niet is erkend en het eiland moet delen met een Turks-Cypriotisch gedeelte, stemde al eerder in met de opening van de onderhandelingen.

Ankara nam even de tijd om in te stemmen met de voorwaarden om de formele gesprekken te beginnen. De Turkse minister van Buitenlandse Zaken Abdullah GŁl stapte pas in zijn toestel om naar Luxemburg te vliegen, toen er maandagavond een Europees akkoord was.

De Turkse premier Tayyip Erdogan zei maandagochtend nog dat Ankara niet bereid is tot verdere comrpomissen ten aanzien van de eisen waaraan het land moest voldoen om de onderhandelingen te kunnen ingaan. Turkije zegt te hebben voldaan aan alle voorwaarden die de EU-leiders vorig jaar hebben gesteld, waaronder de aanpassing van zes wetten en de ondertekening van een douaneakkoord met Cyrpus.

KroatiŽ kreeg maandagmiddag het toegangsbewijs voor de Europese Unie in handen door uitspraken van de hoofdaanklaagster van het JoegoslaviŽ-Tribunaal in Den Haag. Carla Del Ponte verklaarde dat KroatiŽ zijn "volledige medewerking" geeft aan de uitlevering van de van oorlogsmisdaden verdachte Kroatische generaal Gotovina. De EU heeft volledige medewerking met het tribunaal in Den Haag altijd als voorwaarde gesteld voor het begin van formele gesprekken.

ANP di 4 okt 2005, 01:26

 • villa

  Onzekerheid kans/bedreiging

  Onze overzichtelijke brochure, per email en post. Momenteel hebben we 120 woningen in verkoop en 600 appartementen aan de Turkse zuidkust.

  Brochure pakket per email en post Ľ

 • woning

  Nieuwbouw project

  nieuwbouw projectOnroerend goed in Turkije rendeert door verhuur en waardestijging.

  Meer informatie Ľ