In 2008 hebben 7,5 miljoen toeristen de regio Alanya bezocht.

Het Cultuur en Toerisme meldt een exact aantal van 7.546.451 toeristen.

Turkije nummer 1 vakantieland.

Het totaal aantal Nederlandse reizigers dat tot en met de eerste week september een zomervakantie heeft geboekt bij één van de 200 ANVR-touroperators ligt +4% hoger dan vorig jaar. Inmiddels hebben +8% meer ANVR-vakantiegangers dan vorig jaar een zon- of sneeuwvakantie geboekt voor komende winter.

Zomer
Met de zomerfinish in zicht zijn het Turkije, Griekenland en Spanje die zich in de boekingen t/m 9 september tot de beste drie Europese vliegbestemmingen mogen rekenen. Ondanks een achterstand van -4% t.o.v. vorig jaar blijft Turkije het meest populair, gevolgd door Griekenland dat +9% méér dan vorig jaar boekt en Spanje dat stabiel blijft. Een opvallende groeier deze zomer is Egypte met +18% méér Nederlandse ANVR-reizigers.

Van alle vliegers reist 86% naar een Europees vakantieverblijf en 14% naar een verre bestemming. Het aantal reizigers voor Europese vliegbestemmingen in het algemeen heeft +3% méér georganiseerde vakantiegangers mogen noteren, terwijl verre bestemmingen zelfs een stijging laten zien van +4%.

Binnen de verre bestemmingen is het het Verre Oosten (+2%), meer specifiek landen als Thailand (-8%) ondanks de achterstand t.o.v. vorig jaar, Indonesië (+40%) en China (+ 20%), dat de meeste ANVR-reizigers ontvangt. Daarnaast, al gaat het om beduidend minder Nederlandse reizigers, zijn het Vietnam (+33%) en India/Nepal (+20%) die populair zijn. Met de voor de Nederlander goedkope dollar blijkt het met een groei +13% goed reizen naar de Verenigde Staten. Ook het Afrikaanse continent (+8%) met Kenia (+7%) en Zuid-Afrika (+11%) is deze zomer gewild.

Het vliegtuig (54%) en de auto (40%) blijven de meest populaire vakantievervoermiddellen, waarna touringcar (5%) en trein (1%) volgen. Met de vliegbelasting in het vooruitzicht, zouden deze cijfers er volgend jaar wel eens heel anders uit kunnen gaan zien, terwijl het milieu er niet beter van wordt als iedereen vervolgens in een auto stapt.

Winter
De favoriete wintersporter lijkt vooralsnog te wachten met boeken van zijn sportieve vakantie, want het aantal boekingen voor sneeuwbestemmingen loopt -8% achter op vorig jaar.
In totaal hebben voor zon- en sneeuwbestemmingen +8% méér Nederlanders dan vorig jaar t/m 9 september een wintervakantie (1 november - 1 april) geboekt bij een ANVR-touroperator. Vooral het aantal Europese (+19%) en intercontinentale (+24%) vliegvakanties valt daarbij op: vooralsnog +21% méér dan vorig jaar.

Bron: Anvr

F1 istanboel op 26 augustus 2007

Formule 1-baas neemt circuit Istanboel over
AMSTERDAM - Bernie Ecclestone heeft Istanbul Park in Istanbul overgenomen. Door het geld dat de directeur van de Formule 1 in het circuit steekt, is verzekerd dat de Grand Prix van Turkije tot en met 2021 op de Formule 1-kalender staat.
De overname werd afgelopen weekeinde beklonken tijdens de MotoGP in de Turkse stad.

Lucratief

De deal is voor Ecclestone commercieel de minst lucratieve uit zijn carrière, verzekerde hij maandag. "Maar ik geloof in Turkije. Dit circuit is het beste ter wereld. Ik heb Istanbul Park overgenomen omdat ik vind dat het moet blijven bestaan."

Ecclestone legt jaarlijks 2,2 miljoen euro neer voor het financieel kwakkelende circuit. Hij krijgt daarvoor controle over alle evenementen die er worden georganiseerd.

Het Formule 1-circus deed in 2005 voor het eerst Istanbul Park aan. Het 5,378 kilometer lange parcours werd ontworpen door de Duitse architect Hermann Tilke, die eerder tekende voor de circuits in Sepang, Bahrein en Shanghai.

Turkije, thuisland van Sint Nicolaas

Inwoners van Myra noemen Sinterklaas Noël Baba, vadertje kerst...

MYRA - In het centrum van het dorpje Demre aan de zuid-westkust van Turkije bevindt zich een oeroud kerkje gewijd aan de heilige Nicolaas. Sint-Nicolaas wel te verstaan, bij ons bekend van het strooien en zie-ginds-komt-de-stoomboot.

De fraaie kerk dateert uit derde eeuw, maar werd grotendeels herbouwd in de elfde eeuw. Nicolaas werd later bisschop van Myra, destijds een van belangrijkste steden van de Turkse landstreek Lycië. Van Myra resten nog slechts ruïnes. Ze bevinden zich op enkele kilometers ten noorden van Demre.

De Sint-Nicolaaskerk in Myra

Ook de wieg van Sint-Nicolaas stond in Lycië. In het jaar 280 zag de goedheiligman het levenslicht in het Turkse havenstadje Patara. De ruïnes van het stadje zijn nog altijd te vinden te midden van duinenrijen aan de zuid-westkust van Turkije.

Je zou denken dat de Sint in zijn geboortestreek als wonderdoener en groot kindervriend wel op een voetstuk zou staan. Dat is ook zo, maar niet als bisschop. Vreemd genoeg wordt Sinterklaas door zijn eigen dorpsgenoten geëerd als....de kerstman. 'Noël Baba', Vadertje Kerst, zeggen ze in het vroegere Myra, als ze het over ONZE Sint Nicolaas hebben!

Op 6 december in het jaar 342 overlijdt de bisschop van Myra op 62-jarige leeftijd. In 1087 verdwijnen zijn stoffelijke resten uit de stad. Geroofd door Italiaanse zeelieden. In de Italiaanse stad Bari stellen ze de beenderen ten toon. Plots duiken hier ook de verhalen op dat Sint-Nicolaas bij leven tal van hemelse wonderen zou hebben verricht. Een lokmiddel voor vele duizenden pelgrims. Het stadje vaart er wel bij. Bari behoorde destijds tot het Spaanse rijk en wellicht om die reden is de Sint in onze ogen altijd Spanjaard gebleven.

Vanwege de vele natuurlijke havens hebben de Turkse zuid- en westkust altijd een belangrijke rol gespeeld bij de zeer levendige handel in het Middellandse-Zeegebied. De wateren rond Turkije liggen bezaaid met wrakken van schepen die het bij stormweer niet haalden of bij zeegevechten ten onder gingen. Een staalkaart van vele eeuwen maritieme geschiedenis bevindt zich hier onder water. Een interessant domein voor duikers.

Een bronzen beeld van Sint-Nicolaas in Demre toont een bebaarde man omringd door kinderen. De rijzige figuur heeft een Pietermanzak over de schouder geslagen. Echter het hoofd getooid met de karakteristieke afhangende muts van de kerstman. Nee, niet met een mijter!

Merk op dat de kerstman in veel landen wordt aangeduid met Santa Claus en u voelt de relatie met onze Sinterklaas.

Wie de kerstman zoekt moet dus eigenlijk in Turkije zijn en niet aan de noordpool. Het is maar dat u het weet mocht u al bezig zijn met koffers pakken.

In de Sint-Nicolaaskerk van Demre bevindt zich nog altijd de lege tombe van Nicolaas. Het deksel is die van een Romeinse sarcofaag, dus niet oorspronkelijk meer. De prachtige wandschilderingen in de kerk dateren uit de tiende tot de veertiende eeuw.

Sint-Nicolaas was de beschermheilige van zeelieden, handelsreizigers, dieven, pandjesbazen, maagden, maar ook van prostituees. Beroemd is het verhaal van Sint-Nicolaas die enkele nachten achtereen een zak met goudstukken binnen de deur wierp van een arme man. Dank zij deze bruidsschat konden zijn dochters alsnog trouwen. Aan die daad van de Sint is mogelijk het strooien ontleend. In 1970 schrapte de rooms-katholieke kerk Sint Nicolaas van de lijst met officiële heiligen. Het Vaticaan geloofde er niet meer in. Slechts heimelijk wordt in de vertrekken rond de paus door een twijfelaar nog wel eens een schoen gezet. Doch zonder resultaat

Bron: De Telegraaf, december 2006

Reisorganisaties hebben het druk
Uitgegeven: 26 juni 2006 15:41
RIJSWIJK - De uitschakeling van het Nederlands Elftal op het WK voetbal leidde maandag tot drukte bij de reisorganisaties. "Het is een stuk drukker dan de afgelopen twee weken. Blijkbaar hebben mensen gewacht met het boeken van hun vakantie tot het Nederlands Elftal was uitgeschakeld", aldus directeur Will van den Hoogen van D-reizen.
Volgens hem valt "alles nu nadrukkelijk samen". "Het weer is wisselvallig, het is hier duidelijk geen feest en dat is dus reden om de vakantie waarover al lang is nagedacht nu te boeken."
Favoriete bestemmingen onder de maandagboekers zijn Spanje, Griekenland en Turkije.
Bron Anp 26 juni 2006

Vliegreis naar zon duurder
AMSTERDAM

Vliegvakanties worden volgend jaar een stuk duurder. Reisorganisaties houden rekening met verhogingen tot 10 procent. Oorzaak is de sterk gestegen brandstofprijs.

Directeur marketing en verkoop van Transavia W. Hondius houdt het op een prijsstijging van 15 tot 20 procent, afhankelijk van de lengte van de vlucht. Een woordvoerder van Martinair heeft het over verhogingen van 10 tot 15 procent.

Bestuursvoorzitter S. van der Heijden van reisorganisatie TUI verwacht dat de prijsstijgingen meevallen. De baas van de grootste reisonderneming van Nederland denkt dat de maatschappijen niet meer dan 6 tot 8 procent meer in rekening kunnen brengen voor duurdere brandstoffen. ,,De olieprijzen dalen al, de piek is voorbij.’’

Van der Heijden meent dat het aanbod van vliegtuigstoelen zo groot is dat er voor de vliegmaatschappijen weinig marges in de prijs zitten.

Hij verwacht dat de vakantieganger hoogstens 5 procent meer kwijt is, omdat de prijzen van hotels nagenoeg gelijk blijven. Alleen in Turkije zullen de prijzen volgens hem stijgen. Elders zal dat wel meevallen.

Corendon, dat de afgelopen jaren een onstuimige groei doormaakte met vliegreizen richting Turkije, onderschrijft de stelling van Van der Heijden. ,,Wij gaan uit van een prijsstijging van 8 tot 10 procent in het nieuwe jaar,’’ zegt directeur A. Uslu.

Thomas Cook, de op twee na grootste reisorganisatie van Nederland, gaat er ook vanuit dat vliegvakanties komend jaar duurder worden. ,,De onderhandelingen lopen nog, dus we kunnen nog geen percentages noemen,’’ aldus een woordvoerster.

Informatie tips en suggesties zijn te allen tijde welkom via

Schrijf u gratis en vrijblijvend in voor de Turkije-gids.nl nieuwsbrief

Turkije is een populaire bestemming met de Herfstvakantie:

ROTTERDAM, 14 OKT. Reizigers naar Turkije en Roemenië moeten extra voorzichtig zijn in verband met vogelgriep die in deze landen is vastgesteld. Daartoe hebben de ministeries van Landbouw en Volksgezondheid opgeroepen. Er is nog geen negatief reisadvies naar deze landen uitgegaan.

,,Ga vooral, maar blijf uit de buurt van pluimvee'', aldus minister Veerman van Landbouw. Tijdens de herfstvakantie de komende twee weken gaan circa 60.000 Nederlanders op reis naar Turkije, aldus de grootste touroperators op Turkije: Corendon, Tui, Neckermann en OAD. Reizigers naar Turkije en Roemenië wordt aangeraden om elk contact met landbouwhuisdieren te mijden en als ze hebben gewandeld in weilanden, op paden met mest en markten hun schoenen te reinigen. Water en zeep en de gangbare schoonmaakmiddelen vernietigen het virus. Ook wordt afgeraden dierlijke producten mee te nemen.

Het comité voor de voedselketen en dierengezondheid, waarin alle 25 EU-lidstaten zitten, zou vandaag naar verwachting instemmen met een voorstel van de Europese Commissie om pluimvee binnen te houden in gebieden waar veel trekvogels komen. Bron Nrc 14 oktober 2005

urkije is momenteel het meest populaire vakantieland voor Nederlanders en heeft daarbij Spanje als vakantiebestemming achter zich gelaten.

Turkije heeft tot aan juli 2004 al 683.000 toeristen op bezoek gehad.

De Turkse Munteenheid
- munteenheid: Turkse Lira (TL) = 100 Kurus

- koers € 0,68 per 1.000.000 lira (april 2004) actueel zie: Gwk

Turkije steeds populairder voor vakanties

Het afgelopen halfjaar hebben meer dan een half miljoen Nederlanders een bezoek gebracht aan Turkije. Dat betekent een toename met 8,6 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar, meldde het in Den Haag gevestigde Turks Nationaal Verkeersbureau woensdag.

Turkije timmert al jaren aan de weg als toeristische bestemming. In de eerste zes maanden van dit jaar werd het land bezocht door ruim 8,5 miljoen mensen vanuit de hele wereld. In vergelijking met 2004 houdt dat een stijging in van 27,2 procent. Over heel 2005 hoopt Turkije twintig miljoen vakantiegangers te verwelkomen.

Toerismecijfers

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) zag het aantal Nederlandse vakantiegangers naar het Zuidoost-Europese land in de afgelopen tien jaar bijna vertienvoudigen (van 86.000 naar 825.000). Overigens hanteren het CBS en het Turks Verkeersbureau verschillende definities als het gaat om de registratie van toerismecijfers. In tegenstelling tot het CBS rekenen de Turkse autoriteiten ook zakelijke reizigers en familiebezoekers mee in de statistiek.

Volgens het ministerie van toerisme en cultuur in Turkije zijn dit jaar al 501.511 Nederlanders naar het land aan de Middellandse Zee gereisd. Directrice Y. Sen van het Turks Verkeersbureau denkt dat het einde van de groei nog niet in zicht is. ,,We verwachten dit jaar meer dan 1,3 miljoen Nederlanders. We zitten op een goede golf en we denken dat de groei ook in 2006 doorzet''.

Bron:
ANP woensdag 13 juli 2005
<!--[if !supportLineBreakNewLine]-->
<!--[endif]-->

De Turkse Riviera

De Turkse Riviera bevindt zich in het meest zuidelijke deel van de Turkse kuststrook. De streek is bijzonder vruchtbaar en combineert een paradijselijke omgeving met een mild klimaat. Het gebied wordt beschermd tegen koele winden door het Taurusgebergte.

Het is een ideaal vakantieoord voor wie houdt van pracht en praal van de natuur, een rijke geschiedenis en de typische Turkse gastvrijheid.

Reeds in de oudheid was de Turkse Riviera een geliefde vakantiebestemming door het kristalheldere water en de romantische baaien met witte zand-en kiezelstranden. De belangrijkste badplaatsen zijn : Alanya, Antalya, Side, Belek en Kemer .

De Turkse zuidkust strekt zich grotendeels uit van Knidos in het westen tot Ulunicar vlakbij de Syrische grens. Dit gebied is gezegend met een heerlijk mediterraan klimaat en historische plaatsen. Men treft er een afwisselend landschap aan en de bevolking is vriendelijk en heel gastvrij. Het is een waar vakantieparadijs in de zomer, maar ook in het voor- en naseizoen zijn aan de afgelegen baaien van de Lycische kust en aan de brede stranden tussen Antalya en Alanya de voorwaarden voor een onvergetelijke vakantie volop aanwezig. Van in het voorjaar tot laat in de herfst kan men zwemmen in de 'Akdeniz', of 'blanke zee' zoals de Turken de Middellandse Zee noemen.

Het landschap is verrassend groen, hoewel er hier heel weinig regen valt tussen mei en oktober. De vlaktes zijn heel vruchtbaar omdat ze water ontvangen uit het Taurusgebergte dat tot 3.900 m hoog langs de kust oprijst. De Lycische kust met de in machtige rotswanden uitgehouwen graven gaat bij Antalya over in de Pamphylische kustvlakte. Vooral hier vindt men verschillende overblijfselen uit de Griekse en Romeinse tijd. Daarna volgt de Cilicische kust. Hier dalen de bergruggen van de Taurus steil af in zee. In het verder gelegen Cilicische moerasgebied vindt men dan weer meer kastelen uit de tijd van de kruisridders. Ten zuiden van Adana, achter de rivier Cukurova, ligt dan het vruchtbaarste gebied van heel Turkije: Hatay. Dit is het antieke Antakya waar de Arabische invloed al veel duidelijker te merken valt.

De Egeïsche kust

De Egeïsche Kust in Turkije (ook wel de Klassieke Kust genoemd) is een van de mooiste landschappen in het land. Deze sublieme kust aan de staalblauwe Egeïsche zee telt oneindig veel onmetelijke stranden, omgeven door olijfgaarden, rotsformaties en naaldwouden. De lieflijke vissershaventjes, populaire vakantieoorden, de overblijfselen uit de oudheid die getuigen van meer dan 5.000 jaar geschiedenis, cultuur en mythologie maken van deze regio een vakantiebestemming voor iedereen: natuurliefhebbers, zonaanbidders, fotografen, sportievelingen, zeilers en archeologen. De accomodatie langs deze kust heeft een heel hoge standaard.

De Egeïsche kust

De Egeïsche kust in TurkijeDe meest populaire badplaatsen liggen aan de zuidkant van de Egeïsche kust: Marmaris, Fethiye, Bodrum, Kusadasi, Dalaman. De dichtstbijzijnde grote stad is Izmir, vroeger bekend onder de naam Smyrna. Dit is de derde stad van Turkije na Istanbul en Ankara. Izmir is het economisch centrum van de westkust. De stad ligt in een grote baai en presenteert zich als een moderne mediterane plaats. De architectuur is vrij recent en een beetje eentonig. De oude stad werd bij de terugtocht van de Grieken in september 1922, toen Atatürk de stad heroverde, geheel verwoest door een grote brand. Hierna bleef er van het oude kosmopolitische Smyrna nog weinig over.Wie echt op zoek wil naar sporen van de Klassieke Oudheid, komt hier volop aan zijn trekken. Van noord tot zuid biedt de Egeïsche kust een reeks namen die iedereen dadelijk terugbrengen naar het Hellenistische tijdperk : Troje, Pergamon, Efese, Milete, enz. Men vindt hier werkelijk een overweldigende verzameling cultuurschatten van het Hellenisme. Zelfs het Griekse vasteland kan zich niet beroemen op zoveel monumenten uit de Griekse Oudheid.

Daarnaast zijn ook alle voorwaarden vervuld voor een afwisselende strandvakantie: er zijn goede mogelijkheden voor de watersport, jachthavens, kleine vissersdorpen met witgekalkte huizen in Griekse stijl. Ook belangrijk: de mensen zijn hier open en heel vriendelijk.

Op zoek naar een vakantie naar Turkije? Mogelijk helpen onderstaande links je op weg.

 • villa

  Onzekerheid kans/bedreiging

  Onze overzichtelijke brochure, per email en post. Momenteel hebben we 120 woningen in verkoop en 600 appartementen aan de Turkse zuidkust.

  Brochure pakket per email en post »

 • woning

  Nieuwbouw project

  nieuwbouw projectOnroerend goed in Turkije rendeert door verhuur en waardestijging.

  Meer informatie »